Crested / Kiinanharjakoira

En paneudu tässä Kiinanharjakoiran rotumääritelmään,luonteeseen tai sairauksiin sillä näistä on paljon hyvää ja luotettavaa tietoa saatavilla. Kerron karvattomuudesta ja puuterihuiskusta sekä näiden hoidosta.

Karvaton koira

Karvaton koira syntyy aina karvattomana tai hyvin, hyvin vähä karvaisena. Rotunsa asiantunteva kasvattaja kyllä erottaa puuterihuiskun karvattomasta. Show tyyppisen Harjakoiran yleistyessä on myös yleistynyt käytäntö ajella hyvin huonoturkkiset puuterit "nakuiksi". Karvaisuuden aste karvattomassa pennussa vaihtelee ja karvan määrän näkee ensimmäisten elinvikkojen aikana.

Pennunostajan täytyy tänä päivänä olla itse valveutunut ja pyytää nähdä pentu runkokarvoineen varsinkin jos hakee aitoa karvatonta koiraa, joita kyllä syntyy tänäkin päivänä. Itseasiassa karvoituksen määrän kertominen ja näyttäminen olisi kasvattajan tehtävä, mutta toisinaan kasvattaja on asiantuntematon tai ei muuten halua kertoa.

Oma ihailijakuntansa löytyy myös erittäin karvaisille karvattomille, ovathan ne upeita ilmestyksiä näyttelyssä pitkine harjoineen ja vahvoine tassukarvoineen karvattomampien kanssakilpailijoidensa rinnalla. Toiset kasvattajat suosivat ainoastaan tätä tyyppiä linjoissaan, mutta myös tällöin asiantunteva kasvattaja keroo sen.

Samaan pentueeseen voi syntyä aitoja sekä hyvinkin karvaisia karvattomia. Ja toisinaan syntyy myös rungoltaan hyvin karvattomia  yksilöitä, joilla on runsaat hapsutukset, Ise suosisin tätä tyyppiä sillä mielestäni todella karvaisen karvattoman hoito on paljon hankalampaa kuin puuterin turkin hoito.

Karvattoman koiran hoito

Ajattele karvattoman koiran hoitoa kuin omaa ihon hoitoasi. Mitä useammin peset koiraasi, sitä paremmassa kunnossa nahka pysyy. Nahkaan voi tulla finnejä, mustapäitä, luufinnejä ja se saattaa kuivua tai rasvoittua ja jopa haista. Etsi sopivin, mieto ihmisten tuote hoitamaan ihon ongelmia.

Koiraa voi myös viedä saunaan ( varo liikaa kuumuutta ) ja tehdä ihohuokosten aukeamisen jälkeen kuorinnan kintaalla tai kuorintavoiteella ( tähän käy myös keitetyt kahvin porot tai öljy-sokeri seos )

Ennen pesua on hyvä laittaa korviin pumpulitupot, jottei niihin pääse vettä ja muista myös kuivata ne hyvin pesun jälkeen. Käytä pesuaineena KW pentushampoota, aikuisenakin, sekä tukkaan, häntään ja tassukarvoihin KW hoitoainetta viimeiseen huuhteluveteen, joka jätetään koiraan, paitsi näyttelyihin mentäessä. Kuivaa koira huolellisesti, ettei se palelluta itseään. Tukka, häntä ja tassukarvat kuivataan hiustenkuivaajalla, viimeisenä kylmäpuhallus joka sulkee karvan suomut.

Harjakoiran iho on vaaleampi talvella kuin kesällä. Jos koiran iho kuivaa ja yleensä pesujen jälkeen koira rasvataan hajustamattomalla ja miedolla ihmisten perusvoiteella tai baby öljyllä. Kesällä, varsinkin alkupuolella kesää kun nahka ei ole vielä saanut pohjaväriä, kannattaa laitta ihmisten suurikertoimista aurinkorasvaa jottei iho pala.

Jos koiralla on rungossa ja naamassa karvoitusta, ajetaan ne trimmerillä, naisten lady shaverilla, partakoneella tai käsihöylällä pois.

Puuterihuisku

Puuterihuiskun turkki muodostuu päällikarvasta ja pohjavillasta. Karvan laatuja ja pituuksia on monenlaisia ainoastaan terrieriturkki, pituus ja karkeus, ei ole sallittu. Afgaanityyppinen pitkä turkki on upea ilmestys mutta koiran täytyy saada elää täyttä elämää turkistaan huolimatta.

Turkkien värikirjo on loputon, koska kaikki värit ovat sallittuja. Väri voi vaihdella myös hormoonitoiminnan tai vuodenaikojen mukaan, koska kesällä aurinko voi haalentaa värejä. Mutta ennenkaikkea painotan sitä, että karvaisen karvattoman hoito on mielestäni hankalampaa kuin puuterin turkin hoito.

Puuterin turkin hoito

Ensinnäkin sanon, että sukkapuikot jätetään mummojen kutimiin. On jopa erittäin vaarallista käyttää tällaisa apuvälineitä koiraan.

Puuterin turkin hoito on erittäin helppoa, kun perusasiat ovat ns.hanskassa. Tarvitset vain pehmeän pienen karstan tai turkille sopivan harjan ja kamman sekä hiustenkuivaajan, jossa mielellään on myös kylmäpuhallus. Hyvälaatuista pesuainetta, jonka kanssa ei "läträtä" ja hoitoainetta sekä vettä,vannan ja kädet.

Peruslähtökohta on, että koira pestään aina kun siihen ilmaantuu pienen pienikin takku, eikä turkkiin kosketa harjalla ja kammalla pesujen välissä, muutakuin pentuna harjoittelu mielessä. Metsälenkiltä tulleet risut ja roskat nypitään sormin.

Käytä koiran pesuun KW pentushampoota ja hoitoainetta samasta merkistä. Näyttelyihin voit pestä vahvemmilla aineilla, muuten käytä pentushampoota läpi koko koiran elämän. Oikein pehmeäturkkisille puutereille sopii jokin terriereille tarkoitettu shampoo joka ei pehmennä lisää turkkia sekä Coat Handler hoitoaine. Mutta muista aina ettei shampoon kanssa läträtä vaan pieni loraus veteen riittää. Jos koira on oikein likainen pese se mieluummin uudestaan laimennetulla shampoolla, ainoastaan oikein likaisiin jalkoihin voi käyttää laimentamatonta shampoota. Liian vahvan shampoon käyttäminen kuluttaa turkkia. Hoitoainetta voikin sitten käyttää runsaammin.

Koira pestään tarpeen vaatiessa, ehkä n. 1-4 krt / kk, riippuen turkin laadusta. Parasta on pestä koira heti kun siihen muodostuu pienen pienikin takku.

Laita pieneen vannaan loraus pesuainetta ja pese koira siinä kaataen pienemällä kipolla pesuainevettä koiran päälle. Älä hinkaa turkkia vaan mieluummin puristele.

Tämän jälkeen koira huuhdellaan hyvin useaan kertaan ja viimeiseen huuhteluveteen vannaan laitetaan sekaan riittävästi hoitoainetta.Tässä koiraa liotetaan ja kastellaan selkää n.5-10 min, jonka jälkeen koira nostetaan pois ja puristellaan kuivaksi sekä kiedotaan pyyhkeeseen.Siinä koiraa pidetään n. 1/2 tuntia jonka jälkeen se harjaten föönataan kokonaan kuivaksi aina juurta myöten. Mielestäni tämä on parasta opettaa koiralle ja tehdä pöydällä, jotta varmasti kaikki paikat tulee kuivattua.Viimeiseksi kylmäpuhallus että karvan suomut sulkeutuvat.

Käy tämän jälkeen turkki lävitse vielä kammalla, jotta näet ettei siihen ole jäänyt yhtään pienintäkään takkua joista sitten taas alkaa muodostua uusia isompia. Jos turkin annetaan kuivua itsekseen se huopaantuu ja takkuuntuu.

Pikkupennun kanssa ajat voivat olla lyhyempiä, koska sen turkki ei ole vielä niin pitkä ja opetteluahan tämä on vielä pennulle. Mutta omaasi ja pennun elämää helpottaakseen varsinkin kun pentu alkaa vaihtaa pentuturkkia aikuiskarvaan, jolloin se takkuuntuu helpommin / enemmän tai jos tähtäät näyttelyihin tai muuten haluat saada upean turkin koirallesi, kannattaa pentu totuttaa tähän pesuohjelmaan.

Harjata pikkupentua kannattaa usein, jotta se tottuu siihen. Tällöin vielä turkkia ei tarvitse kostuttaa harjatessa. Kun karva kasvaa on tärkeää että se käydään föönauksen yhteydessä kerroksittain lävitse, ettei siihen muodostu takkuja. Jos harjaa vain turkin päältä alkaa juureen muodostua takkuja jotka voivat kiristää koiran nahkaa. Varsinkin pentukarvan vaihtuessa aikuiskarvaan ilman hoitoa turkki takkuuntuu todella helposti.

Itse en koske puuterien turkkeihin harjalla tai kammalla pesujen välisenä aikana kuin ainoastaan pentuna. Jos jostain syystä joudut esim. aukomaan takkuja koirasta niin suihkuta ensin turkkiin mietoa hoitoaineliuosta tai edes pelkkää vettä ja aukaise takku käsin ennenkuin harjaat ja kampaat.Kuivana karva katkeilee helpommin.

Itse ajan vasta pesun jälkeen naaman ja kaulaan V.Sekä tarvittaessa siistin saksilla tassukarvat.

Tämän jälkeen kiitetään koiraa ja palkitaan makupalalla, pennulle makupaloja voi antaa jo pesun ja föönauksen välissäkin sekä aina pöydälle nostettaessa.

Jos puuterisi turkki jostain syystä kuivaa, lisäisin ruokintaan ensin rasvahappoja tai kalaöljyä, nämä ovat myös hyviä karvattoman koiran iholle.Eri valmistajilla on myös koiran turkkiin tarkoitettuja öljyhoitoja / tippoja / tehohoitoja joita voi tarpeen vaatiessa käyttää.